Tijdlab nieuwsbrief
02-2022
Via de nieuwsbrief willen we als Tijdlab graag meer aandacht besteden aan het informeren van onze relaties omtrent de stand van zaken binnen ons bedrijf. In onze nieuwsbrieven geven we toelichting op digitale toepassingen, zetten we projecten in de spotlight en praten we jullie bij over bijv. lopende subsidies.
Heb je een project voor ogen waarmee je op een mooie, spannende, interessante, en/of leerzame manier een verhaal wilt vertellen aan het publiek en hen mee wilt nemen op een reis door de tijd? Wij denken graag met je mee!
Info@tijdlab.nl | 0570-244 068
Stagiair
Deze maand verwelkomen we Carmen de Heus bij Tijdlab! Het aankomende halfjaar zal ze zich focussen op verschillende werkzaamheden in de richting mediavormgeving. Dus als jullie extra mooie visuals langs zien komen is dat aan Carmen te danken!

RvC rapport
Op 10 februari 2022 publiceerde de Raad voor Cultuur het rapport “Archeologie bij de tijd”. Het rapport is een reflectie op het huidig archeologisch bestel met een hierop een uitgebreid advies. Niet alleen wordt hierbij gekeken naar opgraven en bijbehorende aspecten, maar ook naar de stand van de publieksarcheologie. Zo stelt de raad: “Publieksvoorlichting en participatie ziet de raad als een fundament van het archeologiebestel. Dit moet een standaard onderdeel worden van elk archeologisch onderzoek. Zo wordt de maatschappelijke en publieke kant van de archeologie benadrukt.”
Ook betreft innovatie in de archeologie adviseert de raad meer tijd en middelen beschikbaar te maken. Adviezen die wij als Tijdlab enkel toe juichen. Benieuwd wat Tijdlab standaard kan bieden aan publieksvoorlichting en participatie of heb je interesse in een innovatietraject, neem dan gerust contact op en we helpen je graag verder.
Het volledige rapport is te vinden op de website van de Raad voor cultuur.
Blijf ook onze nieuwsbrieven volgen, in de nieuwsbrief van maart zullen twee hand-outs verschijnen met betrekking tot bovengenoemde thema’s.
Een plastic goudschat
In mei 2019 vonden hobby-archeologen met hun metaaldetector in natuurgebied Springendal bij Hezingen (gemeente Tubbergen, Twente) een grote hoeveelheid gouden en zilveren munten en sieraden. Nader onderzoek en opgraving ter plaatse leidden tot de ontdekking van een offerplaats.
Een dergelijke schat is zowel als object zelf als informatiebron van onschatbare waarde. Daarom werd Tijdlab in het diepste geheim door Het Oversticht ingeschakeld om de munten te digitaliseren. In een verborgen kamer boven in het Provinciaal Archeologisch Depot hebben Brandon en Lars de muntjes stuk voor stuk vastgelegd. Door beide zijdes van de munten met meerdere belichtingen te fotograferen konden ze door middel van fotogrammetrie uitstekend het reliëf van de zijdes in de 3D-modellen vastleggen.
Na de uitwerking van de foto’s zijn de 3D-modellen geprint door Marthijn Westrup van 3DPW. Het doeleinde van deze prints zal voornamelijk educatieve doeleinden betreffen. De bijzonder goudschat zal tot 30 oktober te zien zijn in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Daarna gaan ze door naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Meer info is te vinden in het nieuwsbericht van de RCE.
Augmented Reality op een bord
In de nacht van 4 op 5 februari 1799 werd de buurtschap Leuven getroffen door een overstroming als gevolg van een dijkdoorbraak. De rivier nam veel grond mee en spoelde over de huizen heen, waardoor veel huizen in het water kwamen te staan. Na de ramp moest er een nieuwe dijk komen, maar deze werd ‘achter’ het dorp gelegd, waardoor de meeste boerderijen in het dorp buiten de dijk kwamen te liggen. Veel bewoners keerden daarom nooit terug naar hun oude woning. Wie nu vanaf de Leuvensedijk naar het gebied kijkt waar de buurtschap ooit lag, ziet een grote groene vlakte met grazend vee. Dat hier ooit 96 mensen hebben gewoond is bijna niet voor te stellen…
Deze 18e-eeuwse ramp leverde Tijdlab een mooi project op. Met als één van de resultaten een nieuw informatiebord met doorkijkpaneel op de Leuvensedijk in Groessen. Een mooi voorbeeld van Augmented Reality (AR) waarvoor geen telefoon of tablet nodig is! Wie door het doorkijkpaneel kijkt ziet de boerderijen van de voormalige buurtschap weer in het landschap liggen.
Meld je aan Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, projecten en ontwikkelingen van uw Tijdlab en digitale presentaties in de (cultureel) erfgoed sector. Vul het formulier in en stuur ons een bericht als je wilt op of aanmerkingen op de nieuwsbrief hebt.