Tijdlab nieuwsbrief
04-2022
Via de nieuwsbrief willen we als Tijdlab graag meer aandacht besteden aan het informeren van onze relaties omtrent de stand van zaken binnen ons bedrijf. In onze nieuwsbrieven geven we toelichting op digitale toepassingen, zetten we projecten in de spotlight en praten we jullie bij over bijv. lopende subsidies.
Heb je een project voor ogen waarmee je op een mooie, spannende, interessante, en/of leerzame manier een verhaal wilt vertellen aan het publiek en hen mee wilt nemen op een reis door de tijd? Wij denken graag met je mee!
Info@tijdlab.nl | 0570-244 068
Afscheid


Laval Virtual
Vorige maand zijn Thomas en Daan op uitnodiging van World Trade Center Twente naar Laval, Mayenne afgereisd om Laval Virtual bij te wonen. Laval Virtual is een driedaagse, internationale beurs voor alles wat te maken heeft met VR/AR. De goede organisatie van o.a. Freerk Faber en NBSO Nantes hebben ervoor gezorgd dat deze week als één groot feest aanvoelde. Een week vol inspiratie, waar een hoop geleerd is en er veel leuke contacten zijn opgedaan. De meest toonaangevende vindingen willen we via deze nieuwsbrief graag met jullie delen. Onze handen trillen om hier nieuwe presentaties mee te verzinnen.
Dimenco
Beeldschermen waarop je 3D kunt zien zonder 3D-brillen of andere wearables. Dit klinkt als een niet werkende gimmick wat al vaak geprobeerd is maar het Nederlandse bedrijf Dimenco uit Veldhoven heeft dat idee absoluut getackeld. Het bedrijf is in 2010 opgericht als een spin-off van Philips en ze hebben sinds toen absoluut niet stilgezeten. De (4K) schermen werken met sensoren die je ogen en handen volgen, de software van het scherm projecteert een individueel beeld voor beide ogen waardoor je een 3D-beeld krijgt. Wellicht het beste uit te leggen als een high-tech stereoscopische kijker. Doordat de schermen ook je handen volgen is er ook interactie mogelijk. Kwetsbare archeologische vondsten als 3D object in hoge resolutie aan het publiek tonen en het mogelijk maken om het van alle kanten te bekijken? De diepte van een opgraving of monument ervaren en er als game doorheen lopen? Met de schermen van Dimenco is het allemaal mogelijk. Het enige nadeel; de schermen werken voor een persoon tegelijk.
WEART
Er wordt al jaren geëxperimenteerd met wearables in VR. Met name handschoenen ter vervanging van de controller is populair. Zeg nou zelf, hoe cool is het om dingen in een digitale wereld vast te kunnen pakken? Zeker voor trainingen waarbij delicate handelingen moeten worden uitgevoerd is het een belangrijke toevoeging. Echter sprong de ‘TouchDIVER’ van het Italiaanse WEART er voor ons uit met een heel belangrijke reden. Wanneer je de TouchDIVER gebruikt kun je in een VR omgeving texturen en temperaturen van oppervlakten en objecten voelen. Nu is deze toepassing zeker niet goedkoop en VR nog altijd lastig voor musea waar grote hoeveelheden mensen doorheen trekken, maar WEART heeft nog een geheim. Ze hebben dezelfde beleving in een klein kastje gemaakt. Wanneer je je vinger op het kastje legt ervaar je dezelfde manier van textuur en temperatuur naast bijv. een video of op een slider naast een object. Hoe stoer is het om de bezoekers van een tentoonstelling kwetsbare vondsten te laten voelen zoals voorwerpen uit een scheepswrak of wellicht de ribbels van een klokbeker?

Olfy
Tot nu toe vonden wij geur in VR erg chemisch ruiken en niet precies zoals je het in het echt ervaart. Het Franse bedrijf Olfy brengt hier verandering in. Toen we in de digitale demo-wereld door de citroentuin liepen konden we de vruchten daadwerkelijk ruiken. Wanneer je iemand echt de ervaring wilt bieden dat hij/zij zich in een andere wereld waant, is alleen het beeld nabootsen niet voldoende. Hoe meer zintuigen je prikkelt des te dieper iemand in die digitale wereld gezogen wordt. Of we willen weten hoe een inheems romeinse boerderij of een middeleeuws slagveld geroken moet hebben houden we even in het midden, maar dat het een verrijkende toevoeging is durven we met zekerheid te bevestigen.

Skinetic
Het is alweer een jaar of vier geleden dat de film Ready Player One in de bioscoop te zien was. De totale virtuele beleving waarmee het hele lichaam een wisselwerking had met de digitale omgeving zal voor veel digitale bedrijven in de echte wereld een droompuntje op de horizon geweest moeten zijn. Zo ook voor Skinetic, zij maken vesten die haptic feedback geven op je torso. In de Demo werd er door een van de werknemers van Skinetic flink op ons ingeslagen met o.a. een laserzwaard. We werden beschoten door vliegende robots en het begon spontaan te regenen. De impact voelen van objecten in VR die je lichaam raken is erg bijzonder maar de regen is wat het voor ons verkocht, buk voorover en het valt meer op je rug en achterover op meer je borst. Dat deze zachte, fijne interactie mogelijk is, tackelt weer een van die zintuigen die je in een digitale wereld zuigen. Zeker (nog) niet gebruiksvriendelijk voor grote hoeveelheden mensen achter elkaar maar wel een benoeming waard.

AR-Brillen
Je kunt er niet omheen, AR-Brillen. Of het nu Microsoft, Lenovo, Pico, Lynx of een nieuw onbekend bedrijf is, AR brillen zijn een nieuwe golf in technologische wearables. En met een goede reden. Tijdens Laval Virtual zagen we toepassingen om vanuit je laptop op drie (digitale) monitors te werken. Dit scheelt natuurlijk veel ruimte en geld als je er alleen een bril voor op hoeft te doen. Maar ook in de technische wereld worden de brillen gebruikt voor trainingen en ontwerpen. Met de grootste gemakken haal je 3D-modellen van machines uit elkaar en wordt er uitgelegd hoe de machines geïnstalleerd moeten worden. Dit laat ons nadenken of we een AR toepassing kunnen bedenken om opgravingen na te maken of verdwenen bouwwerken weer te laten herrijzen. Of het alledaags publiek de bril snel implementeert moet nog even bezien worden maar het lijkt erop dat de AR-bril op het punt staat zijn grote entree te maken.

Zie jij met deze technieken toepassingen voor jouw organisatie? Of wil je overleggen hoe dit bij jullie iets toe kan voegen?
We denken graag met je mee! Mail naar thomas@tijdlab.nl of bel 0570 244 068
Germanenkamer Heeten
Ben je benieuwd naar het Germaanse verleden van Heeten? Wil je weten hoe hier tweeduizend jaar geleden duizenden kilo’s ijzer gemaakt is? En wil je met eigen ogen zien wat er gevonden is in de Heetense grond? Dat kan allemaal in de Germanenkamer in KulturhusTrefpunt Heeten. Tijdens tijdens een lezing van Bert Terlouw kwam men er in Heeten achter dat wetenschappers in Engeland meer van de Germaanse geschiedenis in Heeten wisten, dan de bewoners zelf. Prompt werd de stichting Germanen werd opgericht en na drie jaar plannen, subsidie zoeken en uitvoeren is vorig jaar de Germanenkamer geopend.
Als Tijdlab hebben we het hele proces voor de Germanenkamer meegemaakt. Uiteindelijk maakte we digitale visualisaties die in de kamer zelf op diverse (touch)schermen gepresenterd worden. Ook maakte we 3D-scans, leverde 3D-geprinte replica’s van kwetsbare bodemvondsten en maakte de soundscape in de kamer.
Behalve de interactieve Germanenkamer, is er een wandel- en fietsroute opgezet die de bezoeker langs de plekken leidt waar diverse archeologische vondsten werden ontdekt. Dankzij een boekje en ‘belevingsborden’ moet de geschiedenis zo tot leven komen. Op de belevingsborden staan QR codes. Als je die scant met je mobiele telefoon, krijg je allerlei informatie te zien over de plek en wat er allemaal gevonden is.


Teamuitje

Vacature GIS-specialist (40 uur)
Als GIS-specialist bij Tijdlab ben je allereerst verantwoordelijk voor alle werkzaamheden waarbij geo-data wordt gebruikt. Denk hierbij aan het inrichten van interactief kaartmateriaal voor onze klanten, het opzetten en beheren van (geo-) databases en het bedenken en ontwikkelen van innovatieve systemen voor de archeologie en erfgoed sector.
Daarnaast zijn we bij Tijdlab bezig met het ontwikkelen van archeologie specifieke GIS- en database software. Hiervoor speel jij een centrale rol. Aan dit project werken we met verschillende partners waarvoor het centrale aanspreekpunt bent. Goede communicatie is hiervoor van groot belang.
Lees de volledige vacature hier.
Meld je aan Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, projecten en ontwikkelingen van uw Tijdlab en digitale presentaties in de (cultureel) erfgoed sector. Vul het formulier in en stuur ons een bericht als je wilt op of aanmerkingen op de nieuwsbrief hebt.