Tijdlab nieuwsbrief
Vanaf dit jaar willen we als zijnde Tijdlab graag nog meer aandacht besteden aan het informeren van onze relaties omtrent de stand van zaken bij ons op kantoor. Eind dit jaar bestaat Tijdlab alweer 7 jaar, het idee voor de nieuwsbrief is op z’n minst al even oud. Nu we groeien in zowel onze diensten en als team achten wij het moment zover om het nu toch actief te gaan doen. In onze nieuwsbrieven geven we toelichting op digitale toepassingen, zetten we een van onze projecten in de spot light en praten we jullie bij over lopende subsidies.
Stagiair
Deze maand nemen we afscheid van Mihaela, onze stagiair 3D artist. Mihaela werkte mee aan verschillende projecten, maar deze benoemen we in een latere nieuwsbrief. In februari starten de nieuwe stagiairs voor 3D-artist, media vormgeving en archeologie.

Winnaar!
Daarnaast zijn we langs geweest bij de winnaar van onze win-actie. Bij museum Haarlem hebben we een baardman 3D gescand voor de lopende tentoonstelling (zeker het bezoeken waard nu het weer mag). Het resultaat delen we volgende week graag met jullie!
Vanzelfsprekend was dit niet alles deze maand, maar de projecten zelf blijven nog even een verrassing. We willen je graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen binnen Tijdlab middels de nieuwsbrief, volgende maand dus meer!

Tijdwat?
Een kleine opfrisser. Wat doet Tijdlab? Maakt Tijdlab tijdreizen? Dat klopt, we profileren ons door te zeggen dat we tijdreizen maken. Hebben wij dan een tijdmachine? Nee helaas niet! Maar door het visueel maken van archeologische vondsten en/of vervlogen tijden, maken we het idee van tijdreizen tastbaarder dan ooit. Met passie en kennis van cultureel erfgoed begrijpen we het verhaal en de boodschap van onze opdrachtgevers. Door dit te combineren met digitale kennis uit de game en filmindustrie zijn we ook volledig thuis in de techniek. Het is voor ons belangrijk dat we niet alleen een gelikt eindproduct opleveren maar ook dat het wetenschappelijk onderbouwd is. Je kunt verschillende projecten van ons gezien hebben. Van apps, tot online games en van 3D-prints tot hologramvitrines. Een overzicht van ons werk is te vinden op onze website: tijdlab.nl/portfolio.
Een nieuw jaar betekent nieuwe (subsidie)kansen!
2022 is alweer een maand oud, wat betekent dat we in de aankomende tijd aankondigingen en openstellingen van nieuwe en bestaande subsidieregelingen kunnen verwachten. Wij houden goed in de gaten welke regelingen en subsidieprogramma’s er bestaan en (binnenkort) worden opgesteld voor projecten in de cultuur-, erfgoed- en/of archeologiesector. Heb je een project voor ogen waarmee je op een mooie, spannende, interessante, en/of leerzame manier een verhaal wilt vertellen aan het publiek en hen mee wilt nemen op een reis door de tijd? En ben je nog op zoek naar subsidie om de financiering van dit project rond te krijgen? Stuur dan een email naar merel@tijdlab.nl, dan denken wij graag eens met je mee!

3D in je vingertoppen
Vaak vertellen we het verhaal hoe Tijdlab in 2015 begon met het maken van Hologramvitrines. Vanuit de studie Archeologie in Deventer vonden wij in onze jeugdige arrogantie dat de presentatiewijze van Nederlandse archeologie wel naar de 21ste eeuw getild mocht worden. Dat wij van plexiglas, heel veel duct tape, montagekit en van oude meubels en een tv uit een van onze studentenhuizen een demomodel hebben gemaakt en daarmee naar het Rijksmuseum van Oudheden gingen om het zo op de markt te brengen blijft een mooie anekdote. Echter was het pas in 2017, voor de internationale Hanzedagen in Kampen, dat we echt mochten laten zien wat een Hologramvitrine inhield.
De hologramvitrines zijn een succes bij kinderen en door het gebruik van 3D-modellen een goede manier om grote, kleine of kwetsbare objecten te presenteren. Iets wat nog nooit met deze vitrines is gedaan is om het voor de gebruiker mogelijk te maken om zelf modellen te manipuleren. Dus geen animatie van een 3D-model, maar een live feed van het 3D-model waarin jij bepaalt welke hoek je wilt zien en hoe ver je in- of uit wilt zoomen.
Na een leuke ontmoeting met het team van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek was dit precies de wens voor in het infocentrum WO2 in Nijmegen (tevens onderdeel van het Vrijheidsmuseum). Genoeg reden voor ons om onze Pipi Langkous sokken op te trekken en onder de norm ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ aan de slag te gaan en uit te pluizen hoe we dit moesten realiseren.
Meld je aan Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, projecten en ontwikkelingen van uw Tijdlab en digitale presentaties in de (cultureel) erfgoed sector. Vul het formulier in en stuur ons een bericht als je wilt op of aanmerkingen op de nieuwsbrief hebt.