Tijdlab
Tijdlab

Een Reis door de Tijd: Het Verhaal van Tijdlab

Ons verhaal begint in 2015 tijdens de studietijd van Rob en Thomas, die tijdens hun studie archeologie gefascineerd raakten door geschiedenis en de verhalen achter oude artefacten wilden delen met hun vrienden. Ze merkten echter dat anderen niet dezelfde levendige verbeelding deelden als zijzelf.

Gedreven door het idee dat geschiedenis niet slechts een verzameling botten en scherven is, maar een onuitputbare bron van levendige verhalen is over mensen en hun tijd, richtten ze samen met hun voormalige studiegenoot Jeroen, Tijdlab op. Hun doel was om deze verhalen tastbaar te maken en ze te delen met een breder publiek.

Onze eerste creatie was een hologramvitrine, gebaseerd op de oude Pepper’s Ghost-techniek. Hoewel we aanvankelijk als amateurs werden beschouwd, trokken ons idee van hologrammen al snel de aandacht van musea en erfgoedinstellingen. Het Muiderslot toonde interesse om het tolprivilege van Graaf Floris V (de eerste vermelding van Amsterdam) als hologram tentoon te stellen.

Sindsdien hebben we niet stilgezeten. Samen hebben we Romeinse boerderijen gereconstrueerd in Virtual Reality, educatieve videogames ontwikkeld en digitale visualisaties gemaakt van opgegraven schatten. Ons werk heeft zelfs de aandacht van het Koninklijk Paar getrokken, dat ons uitnodigde voor een handelsmissie naar Potsdam.

Nu, anno 2023, gaan we door met het delen van ons enthousiasme voor geschiedenis met de wereld. Rob en Thomas hebben een inspirerend jong team om zich heen verzameld en blijven zich inzetten om de brug te slaan tussen wetenschap en publiek, en om de geschiedenis tot leven te brengen voor iedereen. Tijdlab is niet alleen ons bedrijf; het is een passie om de verhalen van het verleden te onthullen en te laten herleven voor de generaties van vandaag en morgen.

2015

2016

2017

2018

2019

2022

De Klok Terugdraaien met Opdrachtgevers

360° VR Howitzer beleving:

” Via Tijdlab heeft het Artilleriemuseum in ‘t Harde (HCKVA) een VR bril mogen ontvangen. Bezoekers kunnen hiermee ervaren hoe het is om met een rupsvoertuig (M110) door het oefenterrein te rijden. De filmpjes zijn gemaakt door Tijdlab in samenwerking met het museumpersoneel. Ook het personeel van Tijdlab heeft hiervan genoten.

Tijdlab heeft door goed advies een tweede type bril geleverd om problemen van de eerste bril op te lossen. Deze laatste bril werkt uitstekend en bezoekers beleven dit als een leuke ervaring. Zo is de samenwerking met Tijdlab altijd soepel en prettig verlopen. Wellicht komt ons museum in de toekomst nog tot een volgend project met Tijdlab.” – Artillerie museum ‘t Harde

Witsen Scheepsbouw:

“Ik heb Tijdlab leren kennen toen we vanuit de Rijksdienst partners zochten voor het uitwerken van oud scheepstype (PINAS, 17de eeuw) in een werkbaar 3D model. Dit team van relatief jonge mensen was van het begin enthousiast en meedenkend, ook al lag hun expertise niet bij scheepsarcheologie. De meerwaarde ligt niet enkel in hun kennis, maar hun passie en inzicht in de ICT waardoor een fijne en goed draaiende werksfeer ontstond. Het resultaat is een ongelooflijk goed en nuttig eindproduct waar alle partners trots op mogen wezen. Ik ervaar dit bedrijf zeker als een aanrader.” – Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Sleutelwerken:

“Tijdlab heeft ons enorm geholpen bij ons project Sleutelwerken. Voor dat project moesten we bij veel musea en historische locaties langs om 3d scans te maken. Tijdlab was heel flexibel bij het plannen van al die afspraken. We zijn erg tevreden over het mooie resultaat.” – Erfgoed Gelderland

Achterhoek 1572:

“In 2019 heeft Tijdlab ons geholpen bij ons project “Achterhoek 1572”, over de tachtigjarige oorlog. Ze hebben voor ons een mooie website gebouwd die via een touchscreen bij de tentoonstelling over de tachtigjarige oorlog bekeken kon worden. Op de website heeft Tijdlab van veel Achterhoekse archeologische vondsten en locaties, samenhangend met de tachtigjarige oorlog, 3D modellen gemaakt. Ook hebben ze alle hardware en de ombouw van de touchscreen verzorgd. Aanvullend heeft Tijdlab een bijpassend kwartet laten ontwerpen. De samenwerking met Tijdlab was prettig en de lijnen waren kort. We hadden één vast contactpersoon bij Tijdlab, wat prettig werkte. We zijn heel tevreden. – Omgevingsdienst Achterhoek

Onze tijdreizigers in actie

"Tijdreizen doe je samen"

We hebben een fantastisch team bestaande uit 3D-artists, archeologen, gis-medewerkers en media-vormgevers. 

Onze Missie

 Bij Tijdlab brengen we het verleden en de toekomst samen. Onze missie gaat verder dan alleen het toegankelijk maken van ons cultureel erfgoed; we omarmen voortdurend de nieuwste technologieën en onderzoeken bewezen concepten om altijd de best passende oplossing te vinden voor de desbetreffende casus. Samen met onze opdrachtgevers vertellen we inspirerende en educatieve verhalen die bijdragen aan het behoud en de waardering van ons cultureel erfgoed voor toekomstige generaties. Onze presentaties kenmerken zich door de perfecte balans tussen innovatie en historische authenticiteit, en we streven ernaar om cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken zonder concessies te doen aan de wetenschappelijke waarde, met een sterke democratische inslag.

Samengevat:

Cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken door techniek en historische kennis te combineren, zonder concessies aan wetenschappelijke waarde te doen.

Onze Visie

Tijdreizen heeft altijd de menselijke verbeelding geïnspireerd. 
Bij Tijdlab delen we in deze fascinatie voor tijdreizen. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals (3D-)presentaties, (3D-)content en GIS-oplossingen brengen we het verleden voor iedereen dichterbij.

Met de technologie van vandaag slaan we een brug tussen het verleden en de toekomst. Op een verantwoorde en historisch accurate manier bieden we inzichtelijke vensters in het verleden. We geven vorm aan de verhalen van vroeger en dragen ze over aan de generaties van nu. Archeologie wordt tastbaar en cultureel erfgoed wordt een meeslepende ervaring. Bij Tijdlab brengen we geschiedenis zo dichtbij als mogelijk is, zonder de grenzen van de werkelijkheid te overschrijden.

Samengevat:
Tijdreizen mogelijk maken met hedendaagse technologieën. 

We horen graag van je!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan hier voor een overzicht van de diverse kennis die wij in huis hebben. Als je denkt dat wij iets voor jou kunnen betekenen maar het staat niet tussen de verschillende mogelijkheden die wij aanbieden, wij zijn niet bang voor een uitdaging. Stuur gerust een berichtje met je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je meer weten of een kijkje komen nemen op ons kantoor? Bel ons voor een vrijblijvende afspraak! We staan je graag te woord.

© All Rights Reserved. • Tijdlab • Privacy Policy 

Translate