Tijdlab
Opgravingsbedrijf

Een bodem vol verhalen

Opgravingsbedrijf

Wat kan Tijdlab voor je doen?

Tijdlab kan opgravingsbedrijven helpen om hun onderzoek en vondsten op een meer effectieve en efficiënte manier te presenteren. We kunnen 3D scans/ presentaties, animaties, hologrammen, (route-)applicaties, gamification, virtual reality, augmented reality en andere vormen van digitale presentaties ontwikkelen.
We werken samen met opgravingsbedrijven om een ervaring te creëren die perfect aansluit bij hun doelgroep en boodschap.

3D meer dan een mooi plaatje?

Tijdlab is de eerste Europese reseller van Pedestal 3D, een Australische softwareontwikkelaar die 3D-weergavesoftware ontwikkelt voor onderzoek, presentatie en onderwijs. Pedestal 3D-software is geschikt voor een breed scala aan gebruikers, van onderzoekers tot docenten tot bedrijven. De software is gebruiksvriendelijk en biedt een breed scala aan mogelijkheden om 3D-weergave niet alleen als mooie weergave maar ook als informatiedrager te delen.

Waarom is digitale technologie belangrijk voor opgravingsbedrijven?

In de wereld van vandaag is archeologie belangrijker dan ooit tevoren. Archeologische vondsten kunnen ons vertellen over de geschiedenis van onze voorouders, hun cultuur, hun levensstijl en hun manier van denken. Archeologie helpt ons om onze eigen cultuur, identiteit en de wereld om ons heen te begrijpen. 

3D-technieken zijn een krachtig hulpmiddel dat opgravingsbedrijven kunnen helpen om hun onderzoek op een meer effectieve en efficiënte manier te presenteren. 3D-visualisaties kunnen worden gebruikt om archeologische sites en vondsten toegankelijker te maken voor een breder publiek, het onderzoek en de vondsten van opgravingen te delen met collega’s en andere belanghebbenden.

 

Pedestal 3D: Verbeterde 3D-Presentaties.

Als exclusieve Europese reseller bieden wij toegang tot Pedestal, een krachtig platform voor het beheren van 3D-modellen. Onze geavanceerde 3D-viewer tilt jouw 3D-modellen naar een hoger niveau, met oog voor zowel visuele aspecten als wetenschappelijke nauwkeurigheid behoud niet alleen de esthetische waarde van je 3D-content, maar ook de wetenschappelijke relevantie. Onze viewer is ontworpen om jouw merkidentiteit te omarmen, met aanpasbare logo’s en kleurenschema’s.

Of je nu werkt in erfgoed, onderwijs of overheid, Pedestal 3D past zich aan jouw behoeften aan. Beheer gebruikers met diverse rollen en rechten, deel collecties en creëer verschillende weergaven van een object. Net als bij ons staat innovatie bij Pedestal voorop, dus als je specifieke wensen hebt, groeien ze graag met je mee.

Ontdek hiernaast zelf de mogelijkheden of vraag om een demonstratie.

Casestudies

Bekijk onze casestudies om te zien hoe we digitale presentaties hebben ontwikkeld voor andere opgravingsbedrijven.

baac kaarten
adc fotoapp

We horen graag van je!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan hier voor een overzicht van de diverse kennis die wij in huis hebben. Als je denkt dat wij iets voor jou kunnen betekenen maar het staat niet tussen de verschillende mogelijkheden die wij aanbieden, wij zijn niet bang voor een uitdaging. Stuur gerust een berichtje met je vraag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je meer weten of een kijkje komen nemen op ons kantoor? Bel ons voor een vrijblijvende afspraak! We staan je graag te woord.

© All Rights Reserved. • Tijdlab • Privacy Policy 

Kantoor:
Zutphenseweg 4A
7418 AJ Deventer
Contact:
info@tijdlab.nl
+31 (0) 570 244 068

Translate

Witsen Scheepsbouw

gamification, online, design, 3D-modellen
 

Vraag: 
Hoe maken we een 17e eeuws onderzoek naar scheepsbouw op relevante en moderne wijze beschikbaar voor onderzoeker en liefhebber?

Ons maritiem erfgoed, iets waar Nederland wereldwijd om bekend staat. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed Martiem is in het bezit van meerdere 3D-modellen van diverse scheepstypen.

In de eerste instantie zijn we aan de slag gegaan met een model van een type Pinas op basis van het boek ‘Aaloude en hedendaagsche scheeps-bouw en bestier’ van Nicolaas Witsen.

Wij optimaliseerde het 3D-model en maakten er een educatieve game van die online de beleven is. In de game kan de gebruiker over het schip lopen, alle onderdelen los bevragen en de bouwfases doorlopen. Een complete wetenschappelijk onderbouwde ervaring die interessant is voor zowel onderzoeker als liefhebber. 

Een onverwachte sluis

fotogrammetrie & laserscan

Vraag: 
Kunnen we in kort tijdsbestek een opgraving van een 70m lange sluis digitaal vastleggen in hoge kwaliteit? 

 

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn eind 2021 de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Niet zomaar een sluis, volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.

De vondst van de sluis werd niet direct verwacht, de kans op archeologie werd zeer klein ingeschat. Toch ligt de sluis op 5 cm na precies in de lengterichting binnen de bouwput van het nieuwe gemaal. 

Tijdlab werd ingevlogen om een digitale weergave van de put te maken. omdat het zo’n unieke vondst betreft hebben we onze vrienden van Topcon gevraagd om ons te assisteren. Zo hebben we samen met Ad van Gils een 3D-laserscan en een fotogrammetriescan van de sluisgemaakt! 

Land vol Archeologie!

Een live talkshow over archeologie in de regio en nieuwe ontwikkelingen
 

Vraag: 
Hoe houden we het publiek bij erfgoed betrokken gedurende een lockdown vanwege een pandemie? 

 
In aansluiting op de campagne #weblijvenbezig van het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte we samen met de Stichting Archeologie en Publiek en de Stichting ArcheoHotspots het project ‘Land vol archeologie’.

Bij archeologie zijn mensen vaak geneigd om te denken aan Egypte of Pompeï, maar ook ons eigen land is gezegend met een rijk bodemarchief. Van Hogebeintum tot Stein en van Hardinxveld-Giessendam tot Dalfsen, Nederland zit vol archeologie. In deze reeks afleveringen lichten we dat uit en laten we zien dat het mogelijk is voor het publiek om daarin, ook tijdens een lockdown, te participeren.

Een onverwacht grote vondst

fotogrammetriescan

Vraag: 
Kunnen we in kort tijdsbestek een opgraving van een kazemat uit 1533 digitaal vastleggen in hoge kwaliteit? 

Toen de gemeente Doetinchem bij wegwerkzaamheden op de oude stadsmuur (Kazematten) stuitte. Werd Tijdlab ingeschakeld om de muur digitaal vast te leggen. Na het aanleggen van een lokaal positioneringssysteem hebben we de drie putten d.m.v. fotogrammetrie vastgelegd. Het feitelijke 3D model kent een afwijking van 0,06 mm. Op Sketchfab zijn de geoptimaliseerde versies voor het publiek te vinden.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

Een levensgrote passpiegel waarin je collectiestukken zelf kan passen

Vraag: 
Kunnen we de collectie digitaal ontsluiten zodat de bezoeker er interactief mee aan de slag kan?

 

Ontdek de magie van handwerk in de tentoonstelling ‘Continue This Thread’ in het Amsterdam Museum, waar modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge de ambachtelijke technieken van vroeger tot leven brengen.

Met Tijdlab hebben we een bijzondere toevoeging gecreëerd die bezoekers de kans geeft om deze museumstukken zelf te ervaren. Stel je voor dat je in een passpiegel staat en jezelf kunt bewonderen terwijl je een uniek kledingstuk draagt uit de collectie. Met behulp van handschoenen van het Italiaanse merk WEART kun je zelfs de texturen en temperaturen van de stoffen in de virtuele realiteit voelen.

Het is een betoverende ervaring die mogelijk wordt gemaakt door het enthousiaste team van Mode Muze en het Amsterdam Museum. Samen hebben we dit prachtige experiment gerealiseerd om de grenzen van mode en technologie te verkennen.

Een onverwachte sluis

Fotogrametrie & laserscan

Vraag: 
Kunnen we in kort tijdsbestek een opgraving van een 70m lange sluis digitaal vastleggen in hoge kwaliteit? 

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn eind 2021 de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Niet zomaar een sluis, volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.

De vondst van de sluis werd niet direct verwacht, de kans op archeologie werd zeer klein ingeschat. Toch ligt de sluis op 5 cm na precies in de lengterichting binnen de bouwput van het nieuwe gemaal. 

Tijdlab werd ingevlogen om een digitale weergave van de put te maken. omdat het zo’n unieke vondst betreft hebben we onze vrienden van Topcon gevraagd om ons te assisteren. Zo hebben we samen met Ad van Gils een 3D-laserscan en een fotogrammetriescan van de sluisgemaakt!